Política Estado Español

CATALUNYA

A 1 any del 155, l’Ajuntament de Barcelona també reprova al Rei

A un any de la fallida proclamació de la República catalana i de l'aplicació del 155 amb eleccions imposades des de Madrid, el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha votat la reprovació del Rei i de la Monarquia.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Sábado 27 de octubre de 2018 | 16:16

Amb un text proposat per la CUP-Capgirem Barcelona el ple de l’ajuntament barceloní va votar la reprovació del Rei i l’abolició de la monarquia. Aquest text va comptar amb el suport de de BComú, el PDECat, ERC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy (Demòcrates) i Joan Josep Puigcorbé. Al mateix temps que el Govern central anunciava que recorrerà davant el Tribunal Constitucional la reprovació acordada pel Parlament català la setmana passada.

En aquest text s’insta a "rebutjar i condemnar el posicionament del rei Felipe VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre" i s’advoca per "l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". Un altre gest més que se sumeixi a la quitació que l’alcaldessa va fer del bust de Juan Carlos I en 2015 i a més es plantegen canviar el nom de l’avinguda de Borbó de la ciutat comtal.

A més, la moció votada el divendres critica els actes repressius i “les amenaces d’aplicació de l’article 155”. Hi ha un altre esment a l’intent que volen fer d’il·legalitzar partits catalans independentistes. I, per descomptat es demana la llibertat dels presos polítics que es troben a la presó preventiva i sense judici encara des de fa més d’un any.

A un any del 155 i la República fallida

Aquest 27O es compleix un any d’aquella declaració que va ser simbòlica per als principals dirigents del PDeCAT i Esquerra Republicana, però que no ho va anar per al poble català. Puigdemont es debatia entre convocar eleccions o tractar de fer com que construïa una república catalana. Per l’altre costat, el poble català havia ocupat escoles i lluitat contra les càrregues policials del 1O i protagonitzat una massiva vaga tan sol l’endemà passat.

Ara estan tornant a la càrrega amb més “declaracions simbòliques” de la mà de l’esquerra: BComú i la CUP. El consistori barceloní i el Parlament català van votar la reprovació del Rei i l’abolició de la monarquia. No obstant això, gens fa preveure que passin de paraules que les hi porti el vent. Tornen a jugar amb els sentiments dels treballadors i el poble.

Quan va caldre defensar la República, tant Puigdemont com Junqueras van abandonar la posició de lluita. Van deixar la Generalitat buida, ni van proclamar gens en el Diari Oficial de la Generalitat. I, el mateix faran aquests “republicans” només de boca amb aquestes declaracions institucionals. Diran davant els jutges: “només va ser simbòlic i no té conseqüències polítiques". A un any de la República fallida no volem referèndums fallits.

En aquest aniversari, tant Junts per Catalunya com Esquerra es van negar a fer una mobilització massiva. La qual cosa demostra que aquesta data no té significat algun. La declaració institucional del President Torra tan sol va dir que “no es podia tornar enrere” però el que hi ha per davant gens té a veure amb el 1O, ni amb una pretesa república catalana.

Un fantasma sobrevola la península

Aquesta setmana es va destacar per l’anunci de referèndums que es van fer o que es faran en el mateix sentit. Hi ha una onada de referèndums anti monàrquics que s’està estenent per la península. En barris populars de Madrid van fer un el 23 de juny i faran un altre el proper 2 de desembre. Universitats com la UAM de Madrid (i la Rei Juan Carlos?) i la UB i UPF de Barcelona també recorren el mateix camí.

Aquesta ona de referèndums ha fet que Izquierda Unida es plantegi reprovar al Felipe VI en tots els ajuntaments on pugui, com és el cas de Barcelona. La formació d’Alberto Garzón critica la institució per “caduca i antidemocràtica” i al Rei per com va participar abans, durant i després del referèndum del 1O per l’autodeterminació del Principat.

Enfortir la mobilització popular

No obstant això, el PSOE ha demostrat una vegada més ser el més ferm defensor del monarca. Ho va fer González defensant al seu amic Juan Carlos, com ara ho fan els seus “fill polític” Sánchez amb Felipe VI. El Govern central portarà al TC la proposició votada pel Parlament català ja que la Monarquia “no és objecte de debat”. Què rars són els republicans del PSOE!! Si no es pot qüestionar la forma d’estat, de República no voldran parlar.

El PSOE sempre es posa del costat del Rei i la monarquia quan són qüestionats pel poble. Van estar amb el PP i Ciutadans aplicant el 155 a Catalunya, recolzen encara que no els agradi tant l’ofensiva judicial contra els dirigents polítics i no fan gens pels presos polítics catalans. Ara que el Parlament català i l’ajuntament barceloní es pronuncien contra el Rei torna a defensar-li, amb el PP i amb Ciutadans. Sánchez sap triar als seus socis.

És clau recolzar aquesta ona de referèndums per a baix, ja que aquesta campanya és una forma de mobilitzar als pobles de l’Estat espanyol contra el Règim del 78. Un Règim que es nega al fet que es voti la forma d’Estat perquè perdrien. Aquests referèndums seran la capçalera de platja per mobilitzar als joves dels instituts i universitats que són assotats per l’atur i la precarietat; i seran la forma que els treballadors trobin per lluitar contra aquest podrit règim.

De desenvolupar-se aquest procés de referèndums per a baix en tot l’Estat, serà un fort qüestionament a Izquierda Unida i Podemos que tracten de ser els socis preferents de Sánchez. Si realment són anti monàrquics, Unidos Podemos haurà de trencar més primerenc que trigui amb el PSOE i promoure la mobilització i organització d’un fort moviment per assemblees constituents on discutim i resolguem tot


Temas relacionados

Referéndum República o Monarquía   /   ERC   /   PDeCAT   /   En Català   /   Generalitat   /   Política Estado Español   /   Barcelona en Comú   /   CUP    /   Referéndum   /   Referendum en Catalunya   /   Barcelona

Comentarios

DEJAR COMENTARIO