Política Estado Español

MULTINACIONALS

Amazon Madrid: a la vaga de 72 hores en el Prime Day

El cap de setmana estan programades reunions d'última hora amb l'empresa, però fins ara no hi ha hagut cap oferta per part de la patronal. La vaga començarà el dilluns 16.

Jueves 12 de julio de 2018 | 11:30

Si no hi ha una contraoferta per part de l’empresa en els dies vinents, els treballadors d’Amazon portaran endavant una vaga coincident amb el Prime Day, durant tres dies consecutius (16, 17 i 18 de juliol).

El president del Comitè d’empresa, Moisés Fernández Rico ha exposat en una roda de premsa que després de cinc mesos de conflicte, la direcció de l’empresa recentment s’ha assegut a parlar amb el Comitè a finals de juny. Però des d’aquesta data han passat per desenes de reunions sense presentar cap proposta als treballadors. La direcció d’Amazon segueix proposant reunions, però no sembla tenir cap intenció d’acceptar les reivindicacions dels treballadors.

"Mes que un procés de negociació ha estat xocar-nos amb un mur" -assegura Marc Blanes, delegat del Comitè d’empresa per CGT-, "dient primer que la contra-proposta depenia de la direcció europea i després que depenia dels Estats Units".

L’elecció de la data de la vaga és estratègica, per col·lapsar l’esquema de la logística del gegant del comerç electrònic en un dels dies de majors vendes. Durant el Prime Day, els abonats a aquest servei d’Amazon reben ofertes importants pel que es multipliquen les comandes.

Blanes ho explica: "Creiem que una vaga pot tenir moltíssim més èxit en un dia com el Prime Day: s’acumularan centenars de milers de comandes que no arribaran a les llars. Perquè tinguem una idea del volum que es mou en un magatzem com a aquest: l’any passat en el Prime Day es van arribar a enviar mig milió de comandes des del centre de Sant Fernando. Per això pensem que no podran fer com en la vaga que vam tenir al març, quan van desviar les comandes a altres centres, perquè ja no donaran abast."

La vaga de 72 hores començarà el diumenge a la nit amb l’ingrés del torn nocturn, hi haurà piquets informatius aquesta nit i durant els dies següents. A més, el dimarts a les 17 hores està programada una manifestació que partirà des de l’estació RENFE de Torrejón d’Ardoz fins al centre logístic d’Amazon a Sant Fernando d’Henares amb el lema: "Contra el poder de les multinacionals". Serà una manifestació unitària amb altres treballadors en lluita, com els de Coca Cola i col·lectius solidaris.

Perquè "això que estem sofrint és alguna cosa compartida per molts treballadors que treballen en empreses de similars característiques" diu el delegat sindical.

Aquest dijous està programada una assemblea general de treballadors, per informar sobre la situació i decidir els passos a seguir.

Un fet a destacar és que des del Comitè d’empresa denunciaran davant la inspecció de treball el fet d’accionar antisindical de l’empresa temporal Manpower. Aquesta ETT "ha començat a comentar als treballadors temporals que fa un mes o unes setmanes que treballen a Amazon que els dies de vaga són dies de treball obligatoris i que no assistir aquests dies pot suposar l’acomiadament". Els delegats denuncien que això és "un acte il·legal d’esquirolatge".

Per finalitzar, Moisés Fernández ha recordat que Amazon és una empresa amb grans beneficis que busca rebaixar les condicions laborals dels seus treballadors per mantenir sota el cost laboral. "Ells parlen d’una pujada salarial, però amb les retallades que fan en plusos com a nocturnitat i uns altres, aquesta pujada s’iguala i no queda en res... A més, tenim una desprotecció amb les malalties. Abans quan sorties de baixa cobraves els primers dies al 100% i ara no cobres res, i de cara al 2019 serà encara pitjor. A això cal sumar-li que amb els canvis d’horaris imposen jornades de nou hores, la qual cosa genera una pèrdua de possibilitats de conciliació familiar."

Contra la pèrdua de drets laborals i contra l’explotació de les multinacionals, aquesta setmana serà calenta en Amazon.

Et pot interessar: Malgrat l’estiu, la lluita de classes no es refreda


Temas relacionados

Jeff Bezos   /   San Fernando de Henares   /   En Català   /   Política Estado Español

Comentarios

DEJAR COMENTARIO