Internacional

BRASIL

Claus per entendre la intervenció militar a Rio de Janeiro

Cinc claus per entendre què implica la intervenció federal i militar de Rio de Janeiro decretada aquest divendres pel president Michel Témer.

Sábado 17 de febrero de 2018 | 18:47

Quin és el motiu de la intervenció?

Amb l’excusa d’acabar amb la violència a Rio de Janeiro, el president de Brasil, Michel Témer, va decretar aquest divendres la intervenció federal en aquest Estat, restringida a l’àrea de seguretat pública. Darrere d’aquesta decisió de Témer, qui va dir que "La violència és una metàstasi que s’expandeix per tot el país", es troben els veritables motius d’aquesta maniobra política.

 •  En primer lloc es troba l’intent de revertir la impopularitat que arrossega la seva imatge, implicant-se amb un tema sensible com és el de la "seguretat" a la segona ciutat del país. Alguns analistes suggerien aquest divendres que una jugada així podia acabar sepultant a la seva administració, i asseguraven que s’estava jugant el poc que li quedava de legitimitat.
 •  En segon lloc, Témer cerca desviar l’atenció de la jugada política que es cuina a Brasília on amb la compra de vots i voluntats pretén aconseguir una majoria, que encara no té, per aprovar la reforma previsional. La intervenció de Rio és una forma d’intentar garantir-se el vot de la "bancada de la bala", com es diu als diputats de la dreta securitaria que breguen per una política de mà dura.
 •  Finalment, la militarització extrema de Rio de Janeiro busca acoquinar i callar les veus de repulsa als atacs com el de les reformes laboral i previsional. En els últims dies, Rio es va convertir en el centre de totes les mirades quan, durant el Carnestoltes, l’odi contra el govern de Témer i la resistència a les seves polítiques es va fer evident fins i tot en les desfilades de les principals escoles de samba.

  Què implica la intervenció federal?

  Si bé des del punt de vista jurídic una intervenció federal implicaria un trencament de l’autonomia de l’Estat intervingut, incloent el poder executiu i legislatiu, en aquest cas la intervenció es redueix a l’aspecte de la "seguretat pública". Això vol dir que el decret signat el divendres, i que hauria de tenir l’aval del congrés, no anul·la a l’executiu i al legislatiu, sinó que posa sota l’òrbita de Témer a tots els cossos de seguretat, ministeris, empleats i dependències de l’àrea. Des d’aquest moment Témer pasa a ser el responsable de tots els actes de l’interventor que designi.

  Per deixar clar que la brutalitat que puguin exercir les forces repressives quedaran absolutament impunes, l’octubre de l’any passat el Senat brasiler va votar una llei que li dóna protecció als militars que cometin crims durant el seu accionar, aprovant un tribunal especial per als militars.

  Qui és l’interventor designat per Témer?

  El General Walter Souza Braga Netto serà nomenat interventor de Rio de Janeiro. El seu currículum és el d’un especialista en el comandament d’operacions de militarització de ciutats per al manteniment de l’“ordre i la pau”.

  Es tracta d’un especialista en repressió que va ser Coordinador General de l’Assessorament Especial pels Jocs Olímpics i Paralímpics, quan en nom del manteniment de la seguretat durant els jocs, es va militaritzar i va reprimir principalment a les favelas cariocas.

  Braga Netto també va estar al capdavant de la “Operació Capixaba”, quan parents de policies militars van acampar enfront dels batallons reivindicant millors condicions de treball, impedint la sortida dels agents de seguretat.

  Què canvia amb la intervenció?

  L’interventor Braga Netto assumirà el control de la Secretaria de Seguretat Pública i dels cossos de policia. Al no estar subordinat al governador de l’Estat de Rio de Janeiro, té absoluta autonomia i respon directament a les ordres de Témer.

  Hi ha moltes coses que encara estan per definir-se ja que aquesta seria la primera vegada des de la constitució de 1988 que es posa en marxa una intervenció federal d’aquest tipus.

  En els fets la intervenció donarà superpoders dictatorials a l’Exèrcit a la segona ciutat més gran del país, i concentrarà les forces repressives, des de l’agència d’espionatge, la Policia Federal i el comandament de les policies, en una sola cartera ministerial.

  Què passarà amb la votació de la reforma previsional?

  Els titulars dels principals diaris diuen que durant una intervenció federal no és possible avançar amb la reforma previsional o de qualsevol altra esmena constitucional. Semblaria ser una operació de premsa per intentar desmuntar la mobilització dels treballadors i la ràbia que es va expressar en el carnestoltes, com així també impedir les mobilitzacions i jornades de protesta com la que estava planificada pel 19 de febrer. Dins dels mateixos articles periodístics, a baix dels grans titulars, diaris com Estigueuão i Folha confirmen el contrari: en la reunió en què Témer va decidir la intervenció federal ja va definir que se suspengui la mesura per un dia per votar la reforma. Aquesta hipòtesi podria combinar-se amb una segona opció: si Témer no aconsegueix "comprar" als 308 diputats necessaris, podria avançar en la votació de parts de la reforma que no exigeixen esmenar la Constitució.


  Temas relacionados

  Reforma previsional en Brasil   /   En Català   /   #ForaTemer   /   Michel Temer   /   Reforma laboral en Brasil   /   Río de Janeiro   /   Brasil   /   Internacional

 • Comentarios

  DEJAR COMENTARIO