×
logo red internacional
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença una nova batalla a Amazon: 5 mesures per donar suport a la lluita

Amazon no vol retrocedir en el seu atac a les condicions laborals de la plantilla de Sant Fernando d'Henares. Per això els sindicats tornen “a la càrrega” amb una nova bateria d'aturs i vagues des del ‘Black Friday’. Una nova batalla de classe que necessita tot el nostre suport.

Diego Lotito

Jueves 22 de noviembre de 2018
Facebook Twitter

A vuit mesos de l’inici de la lluita, que va tenir la seva primera fita amb la històrica vaga de 48 hores els dies 21 i 22 de març, i la seva continuació en la dura vaga de 72 hores que va paralitzar el magatzem de Sant Fernando d’Henares al juliol, la plantilla d’Amazon tornen a la vaga.

Et pot interessar: Amazon San Fernando: plantant cara al capitalista més ric de la història

La patronal manté la determinació d’imposar l’atac a les condicions laborals de les treballadores i treballadors després de la imposició del Conveni Sectorial de Logística. Però la plantilla no està disposada a acceptar mansament les noves condicions d’explotació.

Per això els sindicats majoritaris entre la plantilla del magatzem de Sant Fernando, CGT i CCOO, tornen “a la càrrega” en el seu combat contra el gegant del comerç electrònic.

El pla de lluita comença amb una vaga durant el 23 i 24 de novembre -últim cap de setmana del mes i coincident amb el Black Friday-, seguida per nous aturs el 7 i 9 de desembre “en ple pont de la Constitució” (parant el centre 4 dies consecutius), continuats els dies 15 i 30 de desembre i el 3 de gener, en plena setmana de campanya de compres dels regals de Reis.

Et pot interessar: Amazon, la lluita continua: els sindicats tornen “a la càrrega” amb una nova bateria d’aturades i vagues des del ‘Black Friday’

“Creiem que una vaga pot tenir moltíssim més èxit en un dia com el ‘Prime Day’: s’acumularan centenars de milers de comandes que no arribaran a les llars”, diu Marc Blanes. “Perquè tinguem una idea del volum que es mou en un magatzem com aquest: l’any passat en el ‘Prime Day’ es van arribar a treure mig milió de comandes des del centre de Sant Fernando. Per això pensem que no podran fer com en la vaga que vam tenir al març, quan van desviar les comandes a altres centres, perquè ja no tindran prou capacitat.”

Però l’èxit de la vaga d’Amazon no depèn només de la plantilla. Necessita de la solidaritat de classe per torçar-li el braç a l’empresa del multimilionari més ric de la història, Jeff Bezos. Aquí resumim cinc mesures clau per donar suport a la lluita.

1) Vine als piquets

Aquest nou cicle de lluita de la plantilla d’Amazon comença en una data estratègica, 23 i 24 de novembre. En aquestes dates tindrà lloc el ‘Prime Day’, un període de 48 hores en què els abonats a aquest servei d’Amazon reben ofertes importants pel que es multipliquen les comandes. L’objectiu: fer col·lapsar l’esquema de la logística del gegant del comerç electrònic en un dels dies de majors vendes.

Durant aquestes dates i les posteriors, des de l’ingrés del torn nocturn, hi haurà piquets informatius en els diferents accessos del magatzem de Sant Fernando. La plantilla d’Amazon necessita de tot el suport per sostenir els piquets.

Els sindicats estan difonent un calendari de piquets i accions de solidaritat. S’aconsella portar el "kit piquetero": abric, begudes calentes, armilla reflectora, motxilla, protocol d’actuació en el piquet, nom de l’advocat de guàrdia, bandera sindical, adhesius... i, sobretot, consciència de classe.

Et pot interessar: “Rodea Amazon”: una manifestació envoltarà el centre logístic de San Fernando de Henares el 23-N

El divendres 23, en la jornada d’inici d’aquest nou pla de lluita, tindrà lloc el “Rodea Amazon”, una manifestació solidària que envoltarà el centre logístic de Sant Fernando d’Henares. La manifestació sortirà a les 18:00 de la Renfe de Torrejón d’Ardoz i arribarà al centre (C/Guarnicioneros) sobre les 18:30. Com en altres ocasions, serà una manifestació unitària amb altres treballadors en lluita i col·lectius solidaris. Fem que sigui una manifestació massiva en suport a la vaga.

2) Informa i debat al teu centre de treball

La lluita d’Amazon és part d’un lent però continu ressorgiment de la lluita de classes després d’anys de pasivització. La plantilla de Sant Fernando s’ha posat en moviment contra la prepotència patronal, ha tibat els seus músculs i ha guanyat confiança en si mateixa sortint a lluitar. D’aquesta manera, enforteix la lluita del conjunt de la classe treballadora.

Et pot interessar: 7 raons per anar a la vaga en Amazon: el vídeo de CGT que arrasa entre la plantilla de San Fernando

Donar suport a la lluita d’Amazon és també fomentar la solidaritat i la coordinació obrera, i especialment, l’autoconfiança en les nostres pròpies forces com a classe. Per això, és vital difondre la lluita entre les companyes i companys de treball. Si ets delegada o delegat, pots també organitzar assemblees informatives per debatre sobre la situació de la plantilla d’Amazon, aprovar comunicats de solidaritat, disseminar missatges de solidaritat i, per descomptat, organitzar-se per participar dels piquets i accions de solidaritat.

3) Aporta a la caixa de resistència

Cap conflicte obrer que es proposi lliurar una lluita dura contra els empresaris es pot mantenir sense una caixa de resistència que sostingui a les i els lluitadors i les seves famílies. La plantilla d’Amazon ve lluitant durament en defensa dels seus drets. I com a part dels esforços per sostenir aquesta lluita, la secció sindical de CGT ha llançat la seva segona Caixa de Resistència. L’objectiu de la caixa és “sufragar en la mesura del possible els dies de vaga mitjançant la solidaritat” i cridar a totes les persones i organitzacions solidàries al fet que col·laborin.

La primera edició de la Caixa va ser un èxit, amb prop de 100 treballadors i treballadores que van poder veure gran part del seu salari reposat després de les jornades de vaga de juliol. A més, va permetre ajudar econòmicament a un treballador sancionat previ a les violentes càrregues policials durant l’última vaga de 72 hores al juliol. Una iniciativa que va ser possible “gràcies a la gran solidaritat rebuda i a les feines d’autofinançament que es van realitzar venent materials varis i organitzant esdeveniments de recaptació de fons des d’aquesta Secció Sindical”, expliquen des de CGT. El treball i “l’enorme solidaritat rebuda” va permetre llavors recaptar més de 10.000 euros per poder continuar el combat.

Amb la intenció de replicar i ampliar aquesta experiència, la Secció Sindical de CGT qa Amazon San Fernando està difonent un nombre de compte on rebran donacions: ÉS46 0073 0100 5405 7760 1263. Al mateix temps, han impulsat un crowdfunding mitjançant la plataforma goteo.org.

Et pot interesar: Caja de resistencia: ¡La lucha de Amazon te necesita!

Molts treballadors i treballadores, pares i mares de família, acumulen ja diversos dies de vaga i aturs parcials, encara que això signifiqui un minvament en els seus ingressos pels dies perduts. La caixa de resistència és una eina fonamental per resistir l’atac i ajudar al sosteniment de les famílies obreres que estan darrere de la lluita.

4) Difon a les xarxes socials

La plantilla d’Amazon ha demostrat que si els treballadors i treballadores s’uneixen per a la lluita poden paralitzar-ho tot i plantar cara als poderosos. El seu exemple necessita estendre’s al màxim i les xarxes socials són una gran eina per fer-ho.

En els últims dies, per iniciativa del comitè de suport a la lluita d’Amazon, la lluita s’ha difós en múltiples xarxes i el dia 20 el hashtag #RodeaAmazon es va viralitzar a Twitter. I de la mateixa manera que en l’última vaga, quan van aconseguir instal·lar durant diverses hores el hashtag #HuelgaPrimeDay, ciberactivistes de la Coordinadora d’Informàtica de CGT també es proposen fer una nova campanya de difusió en Twitter durant el ‘Black Friday’.

Seguim aquests exemples exemple. Pots utilitzar els hashtags #RodeaAmazon #HuelgaBlackFriday #AmazonOnStrike #HuelgaAmazon #AmazonBlackFriday #BoicotAmazon i uns altres per inundar les xarxes socials amb missatges de suport a la lluita d’Amazon.

5) Promou el boicot a Amazon

Finalment, la clau del negoci de Amazon és la mobilització massiva de consumidors, especialment durant dies de “super ofertes” com el ‘Premi Day’. Per això, qualsevol baixada en les vendes li dol en l’ànima (i la butxaca) a la patronal. Aquesrt és el motiu que el boicot a Amazon durant la vaga es transformi també en una altra mesura de lluita.

Com a part de les accions de boicot, diferents barris de Madrid estan repartint pamflets i enganxant cartells. També s’estan organitzant activitats de difusió i repartiment de pamflets davant de la tenda que Amazon ha obert al centre de Madrid, al carrer Princesa.

Dona suport a la vaga de les treballadores i treballadors de Amazon San Fernando. Promou el boicot a Amazon! No compris a Amazon durant les vagues del període nadalenc!

Ens veiem als piquets.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Seguir en Twitter

@diegolotito

Trencant els pactes de silenci

Trencant els pactes de silenci

Precarietat laboral i sexisme al MWC

Precarietat laboral i sexisme al MWC

Nova campanya de recol·lecció de la maduixa: treballadores, precarietat i racisme al camp andalús

Nova campanya de recol·lecció de la maduixa: treballadores, precarietat i racisme al camp andalús

La plantilla de TMB Metro exigeix seguretat laboral enfront de l'amenaça de l'amiant

La plantilla de TMB Metro exigeix seguretat laboral enfront de l’amenaça de l’amiant

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

La UAB diu No a la Monarquia i Sí als processos constituents

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Guerra al groc i relats fantàstics al Suprem

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés

Diverses consultes sobre la monarquia de les universitats se sumen a la manifestació contra el judici del Procés