Política Estado Español

CATALUNYA

Mapa de protestes 21D: així serà la jornada contra el Consell de Ministres

Convocades nombroses protestes contra el Consell de Ministres a Catalunya. Una jornada que pot ser el punt de partida d'un nou cicle de mobilitzacions per les aspiracions independentistes i contra el Règim del 78.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

Jueves 20 de diciembre de 2018 | 20:01

21 de desembre de 2017, una de les dates claus del cop institucional del 155. Aquest dia se celebren les eleccions imposades des del Govern de Rajoy. No obstant això, les forces del bloc sobiranista aconsegueixen la majoria parlamentària. Una garrotada per al Règim del 78, que, malgrat això, ha mantingut intacta la persecució a la direcció sobiranista i al conjunt del moviment independentista per la via judicial.

Un any després, molt ha canviat la situació, o no. Alguns han desaparegut del tauler polític, uns altres es mantenen per “la gràcia de Franco” i l’amenaça de l’extrema dreta parlamentària cavalca al galop. El nou reformisme ja és vell, fent crides a donar suport al PSOE: avui per a aixecar un front contra Vox; demà per a formar un govern social-liberal.

Les aspiracions independentistes de milions de catalans continua sent el principal maldecap per al Règim. Els resultats de les eleccions anadaluses han enfortit el gir espanyolista del Govern de Pedro Sánchez. Les amenaces d’aplicar novament el 155 a Catalunya tornen a ressonar amb força i diversos barons “socialistes” fins i tot s’han sumat als cors ultres que demanen il·legalitzar a les organitzacions independentistes.

El plat fort d’aquest gir reaccionari arriba aquest divendres. Un any després de les eleccions del 155, el Govern de Pedro Sánchez pretén realitzar el Consell de Ministres a Barcelona. Tota un provocació contra les aspiracions democràtiques del poble català.

Per a garantir el Consell de Ministres, un miler d’agents de la Policia Nacional s’han desplaçat a Catalunya provinents de Madrid, Galícia i Andalusia, entre altres punts del territori espanyol. Tot això per a integrar i assegurar un dispositiu que comptarà amb més de 9.000 agents dels Mossos d’Esquadra i que es proposa vetllar pel normal desenvolupament de la reunió.

El mapa de les protestes contra el Règim

Fa més de 42 anys que no se celebra un Consell de Ministres a la capital catalana. Davant això, el moviment independentista català, amb els CDR al capdavant, les entitats sobiranistes com ANC i Òmnium i l’esquerra independentista convoquen una “aturada de país”, una jornada de protestes per tot el territori català. La Intersindical-CSC també convoca un aturada als centres de treball entre les 12.30 i les 14.30 hores.

A partir de les 8:30 del matí, els CDR han cridat a concentrar-se davant la Llotja de Mar, lloc on s’espera celebrar el Consell de Ministres. Es dirigiran cap a allí en tres columnes diferents. La columna “1 d’octubre”, la columna “No Passaran” i la columna “Ingovernables”. Des d’aquests organismes criden a mobilitzar-se sota el lema de “Tombem el Règim” i amb el record present de la gran jornada de defensa dels col·legis del referèndum de l’1-O.

També des de primera hora del matí, la ANC preveu portar endavant una acció multitudinària de vehicles amb la finalitat de col·lapsar la ciutat amb el missatge que el Consell de Ministres a Catalunya no és ben rebut. Per part seva, Òmnium, ha convocat a les 11 hores davant de l’estació de França a un acte polític denominat “Consell Popular de Ministres”. S’espera que diferents entitats de l’àmbit dels drets humans i la cultura participin d’aquest acte protestant de forma pacífica.

A la tarda, es realitzarà una manifestació unitària que es preveu també massiva, amb el suport d’organitzacions com ANC, Òmnium i els CDR, a més de diferents organitzacions de l’esquerra independentista i la Intersindical-CSC.

A més, durant tot el dia es preveu que hi hagi nombrosos talls de carretera de nord a sud i que afectaran a tot el territori català. Les afectacions per les protestes i els talls de carretera es veuran afectades sobretot a les comarques del Barcelonès, el Vallés Occidental o el Baix Llobregat, a més de el Gironès.

La Intersindical-CSC convoca també a una aturada de dues hores coincidint amb el Consell de Ministres. Una vaga que es durà a terme entre les 12.30 i les 14.30 hores i a la qual es pot adherir qualsevol treballador o treballadora. Per part seva, Universitats per la República també ha convocat a un aturada de quatre hores en rebuig al Consell de Ministres.

Una jornada de protestes que pot iniciar un “hivern calent”

Fa setmanes que les exigències d’aplicació d’un nou 155 vénen ressonat amb insistència des dels partits del Règim. El “a por ellos” continua encoratjant als mitjans de comunicació adeptes i afectes, iniciant també la seva campanya criminalitzadora contra la jornada de protestes d’aquest 21D.

No obstant això, aquesta jornada de lluita pot ser l’inici d’un nou cicle de mobilitzacions a Catalunya que serveixi per a contrarestar la política de la direcció sobiranista prestada a reunir-se amb el Govern de Pedro Sánchez, mentre crida els Mossos a reprimir als que protesten per defensar el mandat de l’1-O i contra la repressió al poble català.

Aquest 21D, enmig de l’inici del judici contra la direcció sobiranista, ha de ser un nou punt de partida per a omplir els carrers en defensa del mandat del 1-O de 2017; però també contra el Règim del 78 que està començant a ser fortament qüestionat no només des del moviment democràtic català, sinó també en el conjunt de l’Estat, com ho ve demostrant el moviment dels referèndums sobre la monarquia en universitats i barris o les mobilitzacions contra l’ascens de Vox.


Temas relacionados

Repressió policial   /   Protestes   /   Repressió   /   Règim del ’78   /   Autodeterminació de Catalunya   /   Independència de Catalunya   /   Comités de Defensa de la República (CDR)   /   En Català   /   Política Estado Español   /   Barcelona   /   PSOE   /   Catalunya

Comentarios

DEJAR COMENTARIO