Política Estado Español

MONARQUIA

Per què no hi ha referèndum sobre la monarquia? Perquè perdrien

Des de la primera gran crisi de la Monarquia amb el cas Noós cap organisme o enquestadora (pública o privada) fa sondejos sobre les opinions de la població espanyola sobre la família real.

Asier Guerrero

Zaragoza

Domingo 29 de julio de 2018 | 16:27

Foto: EFE

La web d’anàlisi i sondejos “Electomania” en col·laboració amb CTXT acaba de publicar aquelles preguntes que el CIS es nega fer. Com no podia ser d’una altra manera, l’enquesta ofereix importants i interessants dades a partir de la mostra de 2848 respostes realitzades durant el 17 i el 22 de juliol d’aquest any.

Segons l’estudi, la monarquia com a institució colliria un 49,9% de suport entre els espanyols, la qual cosa suposaria una de les caigudes històriques més altes de la seva història si tenim en compte que el Rei Juan Carlos I i la monarquia tenien una popularitat del 7,5 sobre 10 -que va mantenir al llarg dels anys 90 segons el CIS-. Mentre que el suport a una República es donaria entre el 47,4% dels enquestats.

Lluny de ser uniforme, les dades mostren enormes diferències segons la comunitat autònoma o la franja d’edat.

Comunitats com Galícia, Astúries, Cantàbria, Canàries no aconseguirien una majoria favorable a la institució, ni tan sols la majoria dels Andalusos aprovarien la Monarquia. Solament en les dues Castelles i Murcia treuria una majoria folgada. A Madrid, Extremadura i Aragó l’aprovarien per molt poc, mentre que a Catalunya, País Basc, Balears o València les dades cauen a mínims històrics, amb solament un 18,8% i un 21,7% en aquestes dues comunitats. Comunitats com Balears (63,9%), Catalunya (80,3%), Galícia (55,4%), Cantàbria (51,7%), País Basc (77,1%), Navarra (63,7%) i Canàries (56,4%) serien les més favorables a una República.

D’altra banda, segons la franja d’edat les opinions també són dispars. La majoria de la joventut de 35 anys o menys estaria a favor de la Republica amb un 53% mentre que a la franja d’edat de 55 anys en endavant la Monarquia tindria un 55% de suport. Encara que entre la població que té 36 i 55 anys la diferència estaria molt ajustada amb un 48% de suport a la republica enfront del 49%.

Les dades que s’han negat a realitzar i publicar els diferents organismes d’opinió mostren, sobretot, la gran caiguda de suport que venia tenint la Monarquia. Aquesta ve impulsada pels casos de corrupció, però també pel paper que ha vingut jugant la institució contra els drets democràtics de les diferents nacionalitats de l’Estat espanyol. Encara que el que també evidencia és que, com ho expressa les opinions per franges d’edat, més del 60% de la població no reconeix legitimitat a la Monarquia.

Un aclaparador 63% a favor d’un referèndum per decidir la prefectura de l’Estat

No obstant això, el més interessant de les dades, és que malgrat les opinions tan ajustades o dispars que existeixen, el 63,8% dels enquestats està a favor de la celebració d’una consulta popular enfront del 34,4%. De fet, entre la majoria de les CCAA existeix un consens generalitzat a favor d’aquesta demanda democràtica.

En quant a l’opinió que tenen els enquestats segons la seva preferència electoral, mostra com la majoria dels partits que se situen a l’esquerra de l’arc parlamentari, o que es declaren nacionalistes, el suport a una Republica és aclaparant. Aquest suport fins i tot també es dóna en el 60% de la base electoral del PSOE. Fins i tot la pròpia base de Ciutadans estaria gairebé dividida.

Però malgrat l’aclaparadora simpatia per un referèndum i per una república a la base electoral de la majoria dels partits, tots es neguen a defensar aquesta demanda democràtica. Ni tan sols IU, Podemos o les Marees s’han plantejat defensar una consulta popular al Congrés dels Diputats, actuant d’aquesta manera com l’oposició lleial a la seva Majestat.

I és que els partits del Règim temen que es posi en qüestió l’única institució que històricament va garantir per la força (de les armes) l’estabilitat del règim polític del conjunt de la burgesia espanyola. És per aquesta raó que els Grans d’Espanya sempre van intentar totes la maniobres possibles per legitimar la Monarquia. Com vam conèixer, per exemple, quan La Sexta Columna va emetre una entrevista inèdita realitzada a Adolfo Suarez l’any 95 on va confessar com en el 77 va incloure la paraula “rei” i “monarquia” en la Reforma Política d’aquest any perquè la majoria de la població ho aprovés obligatòriament a pesar que les enquestes de l’Estat mostraven un rebuig aclaparant contra aquesta institució.

La Monarquia veu un gran perill si se celebrés un referèndum que posaria en qüestió precisament la forma d’Estat i que podria asseure un mal precedent per al futur. Com és possible que un Rei hereu del tron “per la gràcia de Déu” s’hagi d’exposar a tal escrutini democràtic, com si d’un cap d’estat es tractés?

A què esperen des d’Unidos Podemos per promoure una iniciativa que és un elemental dret democràtic?

Clar que aquesta senzilla demanda democràtica no podrà ser resolta dins del règim actual. Sera necessària una massiva mobilització popular i processos constituents per aconseguir no solament aquesta reivindicació, sinó totes les mesures democràtiques i socials més urgents per a la majoria de la població treballadora.


Temas relacionados

Referéndum República o Monarquía   /   En Català   /   Política Estado Español   /   Rey Felipe VI   /   Monarquía   /    Régimen del ‘78

Comentarios

DEJAR COMENTARIO